fbpx

Mindfulness

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on tietoisuus- ja läsnäolotaitoihin pohjaava menetelmä, jossa harjoitetaan keskittymistä tähän hetkeen, havainnointiin ja hyväksymiseen. Usein murehdimme menneitä ja kannamme huolta tulevista asioista, tämä hetki jää toissijaiseksi. Tulkitsemme usein asioitamme samalla tavalla. Mindfulness on todettu olevan avuksi ahdistukseen, stressin hallintaan, masennukseen ja kipujen lievittämiseen. Se voi auttaa sinua kohti onnellisempaa, rennompaa ja tietoisempaan elämään. Mindfulness harjoittelu sopii kaiken ikäisillle. Niistä on apua oppimiseen, keskittymiseen ja rauhoittumiseen niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin vanhuksillekin. 

Itämaisessa meditaatioperinteessä Mindfulness- tai tietoisuustaidot on tunnettu jo tuhansia vuosia. Meillä länsimaissa perinteen soveltaminen lähti liikkeelle 1970- luvulla Jon Kabat Zinn toimesta, hänen luodessa stressinhallintaohjelman kroonisesti sairaille kipupotilaille.

Mindfulness harjoituksista tyypillisimpiä ovat hengitys ja havainnointiharjoitukset. Harjoituksissa tunnistetaan tuntemuksia, tunteita ja ajatuksia ja hyväksytään ne sellaisina kuin ne ovat. Sallivuus ja yhteys omaan itseensä ovat keskiössä. Negatiivisia tunteita ja tuntemuksia ei tarvitse torjua vaan ne vain havainnoidaan ja todetaan oleviksi. Jos oma olo tuntuu vaikealta, voi lempeästi todeta itselleen että ehkä huomenna oman olon ja tunteiden tarkkailu onnistuu paremmin.  

Lyhyt hyväksyvän läsnäolon harjoitus

Valitse itsellesi rauhallinen hetki ja paikka, jossa sinun on mahdollisuus hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan itseäsi, kehoasi ja sen tuntemuksia. Keskity hetki siihen miltä kehossasi tuntuu ja mitä tunteita tuntemuksesi herättää. 

  • Miltä kehossa tuntuu? Mitä tunteita/tuntemuksia kehossa esiintyy?
  • Tuntuuko puristusta, kiristystä, kylmyyttä/kuumuutta jossain päin kehoasi? Totea vaan näin olevan
  • Kuinka hengityksesi kulkee?
  • Onko vaikeaa pysyä paikoillaan/ harhaileeko ajatukset? Ei hätää palauta ajatuksesi armollisesti rauhalliseen hengitykseen.
  • Kiitä itseäsi tästä läsnäolon hetkestä

Kiinnostuitko? Varaa aikasi

Haluatko lisää harjoitteita?

Jäikö Mindfulness kiinnostamaan? Lisätietoja.