fbpx

Kuvataideterapia

Kuvataideterapian keskeisenä menetelmänä on kuvallinen työskentely. Materiaalit ja värit mahdollistaa monipuolisemman ilmaisun sanallisen ilmaisun tueksi. Kuvan kautta asioita on yleensä helpompi sanoittaa ja tarkastella. Kuvat saattavat nostattaa esiin, tietoisesti tai tiedostamatta, tunteita, tuntemuksia, ongelmia tai haaveita. Ne tuovat esiin myös yllättäviäkin ratkaisuja haastaviin tilanteisiin. Uudet näkökulmat ja havahtumiset omaan tilanteeseen usein nousevat esiin kuvia tarkasteltaessa. Kuvataideterapiaan osallistuminen ei vaadi taiteellista osaamista, eikä arviointia tehdä taiteen kriteerein, vaan asiakas itse on työnsä asiantuntija. Taideterapia sopii kaikenikäisille. Visuaalinen ajattelu, ongelmanratkaisukyky, eri aistien käyttö sekä luovuus kehittyy kuvallisessa työskentelyssä. Taideterapiassa voidaan käyttää monia eri taiteen muotoja, kuten kuvataidetta, musiikkia, teatteria, kehon liikkeitä/tanssia tai kirjoittamista. 

”Ratkaisukeskeinen kuvataideterapia – Solution Focused Art® on Suomessa vuonna 2009–2012 kehitetty integratiivisen taideterapian ja ratkaisukeskeisen terapian yhdistelmä. Ratkaisukeskeinen kuvataideterapia pohjautuu Jari Salmelan ja Alfa Partnersin moniammatillisen koulutustiimin  kehittämään  kuvataideprosessiin ja taiteellisen ilmaisun käyttöön taideterapiassa ja taidepsykoterapiassa.” (Salmela, Hiekkanen 2013) 

Taidetyöskentely on itseilmaisun väline, jonka avulla vaikeimpiakin asioita pystyy ottamaan esille, ilman että pitäisi osata sanoittaa niitä. Taiteen keinoin tunteiden ilmaiseminen on aina erilainen kokemus kun verrataan sanalliseen ilmaisuun. Uudet mielleyhtymä ja oivallukset syntyvät usein kun yhdessä tarkastellaan luotuja kuvia. Visuaalinen tuotos helpottaa keskustelua ja niihin palaamista. Myös muutos omassa tilanteessa on on helpompi havaita useamman kuvan jatkumossa. Myöhemmin voi käyttää kuvia hyödykseen, esim. turvapaikka, nostamalla tämän mieleensä. Kuvien jättämä muistijälki on suuri, joten mieleen nostaminen on usein miten helppoa. Antaudu rauhassa tekemiselle ja huomaa mitä syntyy. Herättele mieltä ja mielikuvia. Jotain uutta voi tulla näkyväksi!

Kiinnostuitko? Varaa aikasi!

Haluatko tietää lisää Ratkaisukeskeisestä taideterapiasta?